Saturday, June 1, 2013

Ko određuje i kako odrediti cenu nekretnina?



Ovo je pitanje koje muči sve nas: prodavce, kupce i brokere.
U mom poslu često dolazim u situaciju da se od mene traži da odredim vrednost neke nekretnine što je veoma nezahvalno...to nije moj posao a ja mogu samo da sugerišem.
Prodavci nekretnina se vode logikom matematike i često računaju koliko su uložili u renoviranje nekretnine i koliko su je platili pa na neki način žele da izvuku taj novac prilikom prodaje.
Naravno, svako ceni svoje al zamislte da vlasnik jednog automobila tako razmišlja?
To jednostavno nije primenjivo u praksi i često dolazimo do zaista neverovatnih cena stanova u Novom Sadu što odbija kupce.
Naime, česta je situacija da vlasnik nekretnine napušta Srbiju ili Novi Sad i za to ima neki realan rok od godinu dana da proda stan i onda izračuna cenu koja je uglavnom nerealna jer ne uzima u obzir stanje na tržištu nekretnina... i krene sa suviše visokom cenom koja odbija kupca ali i brokera.
Vreme prolazi a nije bilo zainteresovanih kupaca pa se spušta cena nekretnine koja je ovaj put blizu realne a onda počinje panika, ostalo je par meseci do odlaska i vlasnik mora još da spusti cenu a ovaj put ispod cene što govori o hitnosti prodaje.
Šta to znači?
To znači da je kupac u mnogo povoljnijem položaju u odnosu na prodavca i da on sa svojim novcem iznosi ponudu koja je uglavnom nepovoljna po vlasnika stana koji zbog hitnosti prodaje mora da se povinuje uslovima i da prihvati cenu koja je ispod tržišne.
Stoga bi bilo dobro da se prodavci manu logike kako je njihov stan najbolji na svetu i da nema takvih i da je to najbolja lokacija zato što kupca sve to realno i ne zanima previše, on se nosi drugačijom logikom.
Za određivanje cene je veoma važno razumeti tržište i sagledati realno situaciju jer nije isto da li je stan na Grbavici ili na Novom Naselju?
 Uprkos činjenici da bi po mojoj logici stanovi na Novom Naselju trebali da budu skuplji nego na Grbavici, to nije tako i onda je zaludno porediti te cene tj ne mogu se prodavati stanovi po istoj ceni bez obzira što je na Novom Naselju neki stan kvalitetniji...to kupca ne zanima jer on gleda trenutno stanje na tržištu nekretnina a ono kaže: Grbavica 1000e do 1300e po m2 a Naselje od 800e do 900e i to je tako.
Ovo je samo jedan primer i faktor koji kreira cenu s ostali su: stanje stana koji je na prodaju, položaj, ima li terasu? Spratnost, lift, parking, da li je pogodan za izdavanje?
Stoga, cenu stana određuje tržište i to je jedino merodavno...

S poštovanjem
Ćazim Salihi
060 33 00 206
Vaš broker za Nekretnine.
 https://www.facebook.com/VasBrokerZaNekretnine?ref=hl











0 comments:

Post a Comment