Thursday, June 6, 2013

Kakve se nekretnine prodaju u Novom Sadu?




O tržištiu nekretnina u Novom Sadu sam u jednom tekstu već pisao i napomenuo da je ono prošlo kroz potpunu ekspanziju tj dostiglo svoj vrhunac cenom nakon čega je  ubrzo usledio pad potražnje što je uslovilo i pad cene.
Prodavaca danas ima mnogo kao i nekretnina u Novom Sadu ali je bitnije pitanje: Ima li kupaca?
Ima kupaca, u mnogo manjoj meri nego ranijih godina ali se ipak kupuje a onda sledi pitanje:
Ima li nekretnina za te kupce?

Da, maločas pišem da ima nekretnina u Novom Sadu na pretek pa se može čitaoc zbuniti.
Reč je o tome da Novi Sad ima na tržišu puno stanova i nekretnina ali je iskustvo pokazalo da je puno nefunkcionalnih nekrentnina, da nemaju dobar raspored, položaj, da su u nekom starom duhu koji nije prilagođen današnjem kupcu tj potrebama modernog kupca.

Na primer: Pre izvesnog vremena sam otišao da se upoznam sa vlasnikom kuće koja košta oko 370.000e ali nisam imao fotografije...pa svratih da vidim to čudo koje košta toliko s pretpostavkom da ću se oduševiti i da ću je sa ponosom reklamirati i prodati.
Zateknem ogromnu kućerdu na 2 sprata. gotovo dvorac koji dominira svojom pojavom sa velikim i prostranim dvorištem u kom dominira beton.
Kada sam kročio u kuću. sklonio bleštavilo i sjaj koji se isprva nameću, shvatih da to nije to!
Velika jeste, skupa jeste, davno je uloženo puno para u nju i to je sve.
Prošetam sobama, pogledam i vidim jeftine štekere koji su nakrivo zavrnuti, vece šolju od 2000 din a tuš kabina nešto malo kvalitetnija.
Većina prostorija se ne koristi pa kuća propada i zidovi se ljušte. negde čak i otpadaju delovi što govori o potrebi za renoviranjem a vlasnik nema sredstva da to učini.
Vlasnik sprema sve hvalospeve o  samoj kući i tome koliko je on novaca uložio u nju što verujem da je istina ali njegova cena nije ni blizu realna.
Kuća nije funkcionalna, prevelika je i sa lošim rasporedom a troškovi grejanja i održavanja kuće su veoma veliki.
Dvorište je veliko, prostrano ali zabetonirano tako da se gubi utisak da ste u kući i van grada a opasani ste betonskom ogradom koja samo ruži ceo ambijent koji je generalno lep.
Veličina je nekada bila bitna a danas je ipak važno nešto drugo...treba malo i tehnike tj funkcionalnosti i dobrog rasporeda koji se kombinuje sa ukusom što ukazuje na zrelost današnjeg kupca i novim standardima koje tržište nameće.
Novi Sad nema funkcionalnih nekretnina ili modernih kuća koje su rađene po najnovijim standardima u koje se zaljubljujete na prvi pogled a ona vas primi u svoj zagrljaj i ne pušta...toga nema.
Moderan stan u Novom Sadu se može naći, treba tražiti i treba ga platiti al nije problem da se plati kada to vredi...takve nekretnine će naći svog kupca.
Po meni bi se morala menjati svest investitora tj onih koji grade i da malo dozvole umetnicima tj Arhitektama da rade svoj posao i da prave dom a ne kocku u kojoj će neko živeti.
Morali bi smo pratiti svetske tendove ali i cene jer je Novi Sad i dalje bezobrazno skup, skuplji i od mnogih Evropskih gradova a ja se pitam zašto?
Šta to naš lepi grad čini posebnim?
Šta to nudi?
Sve su to neka pitanja na koje tržište treba da odgovori a kupac da plati.
Toliko od mene u ovom tekstu.
Srdačan pozdrav
Ćazim Salihi
061 66 22 851
cazim.salihi@gmail.com
Vaš broker za Nekretnine.
https://www.facebook.com/VasBrokerZaNekretnine?ref=hl



0 comments:

Post a Comment